Запор у новонародженого: що робити, якщо немовля не какає

Запор у новонародженого: що робити, якщо немовля не какає Зміст:
  • Як працює дитячий кишечник
  • Симптоми запору
  • Як допомогти дитині при запорі
  • Профілактика закрепів
Дуже часто молоді батьки стикаються з такою проблемою, як запор у новонародженого. Але от невдача: стан, що у дорослої людини прийнято називати запором, для немовляти може бути цілком фізіологічним явищем, що не вимагає лікування.

У той же час, коли діагноз підтверджений, не всяке засіб, ефективний для дорослих, підійде малюкові. Для початку потрібно розібратися, як працює травна система малюка. Після цього ми визначимося, ніж мама й тато можуть допомогти своєму чаду в такій делікатній ситуації.

Як працює дитячий кишечник

Перший продукт, який видає кишечник після народження, називається меконій. Він відходить у першу добу, зазвичай після першого годування. Меконій чорно-зеленого кольору, практично не має запаху, консистенція пастоподібна, чимось нагадує смолу.

Як тільки первородний кал, іменований меконієм, вийшов, колір, консистенція і частота подальшого стільця буде залежати багато в чому від способу вигодовування. При грудному вигодовуванні кал рідкий, кольорова гама — від жовтого з коричневим відтінком до зеленуватого. Припустимо невелику піноутворення, присутність непереварившихся творожистых грудочок. Звичайно, внаслідок харчування грудним молоком можна відчути впізнаваний запах кисломолочної продукції. У немовлят, які харчуються штучними сумішами, калові маси гущі, мають виразний запах, колір більш насиченим, темнішим.

Починаючи з 2-х місяців і до першого введення прикорму, що настає, як правило, до півріччя, норма спорожнення кишечника коливається у великому діапазоні. Нормальним вважається какати для немовляти після кожного годування (до 10-ти разів на добу), і навіть якщо спорожнення відбувається раз в 2-3 дні, це теж за певних обставин вважається нормою. Докладно про те, скільки має какати немовля, можна прочитати тут.

На частоту кишкового звільнення впливає:

  • вид вигодовування;
  • жирність грудного молока;
  • харчування матері, що годує груддю;
  • склад суміші (наприклад, ті, що містять багато заліза, викликають у новонародженого запор).

Схожі статті: