Меню дитини в 10 місяців, режим харчування, раціон, прикорм і рецепти страв

Меню дитини в 10 місяців, режим харчування, раціон, прикорм і рецепти страв Зміст:
  • Роль грудного молока
  • Що входить в раціон
  • Нові кулінарні шедеври
  • Як боротися з поганим апетитом
  • Поповнюємо кулінарну книгу

Ваш маленький зубастик вже щосили гризе бублики і печиво, він пробує нові продукти, запам'ятовує ті, що йому сподобалися. Сідаючи в стільчик для годування, дитина не спускає з мами очей, перебуваючи в передчутті чогось нового і смачного. Наша стаття про те, як організувати харчування дитини в 10 місяців, які страви необхідно включити в його раціон.

Роль грудного молока

Настав час, коли кількість виробленого молока у матері дещо знижується, і ще одне годування, зазвичай вечірній, можна замінювати на прикорм у вигляді цілісного кефіру. Педіатри рекомендують зберегти лактацію до досягнення однорічного віку, пропонуючи груди вранці.

Хтось все ж вирішує перевести 10 місячну дитину повністю на «дорослу» їжу. Це відповідний час, але важливо пам'ятати про деякі правила:

  1. Малюка не відлучають від грудей під час хвороби. Він отже виснажений, і зайвий стрес йому ні до чого.
  2. Намагайтеся уникати припинення лактації в літні місяці.

Що входить в раціон?

Меню 10-місячного малюка особливо не відрізняється від минулого місяця. Набір продуктів і їх кількість приблизно залишаються такими ж. Єдине, їжа більше не подрібнюється до пюре. Малюк вчиться активно жувати, тому в багатьох випадках продукти дрібно подрібнюється.

Меню дитини в 10 місяців, режим харчування, раціон, прикорм і рецепти страв До 10-ти місяців меню дитини стає все більш різноманітним

Риба і м'ясо подаються до столу у вигляді парових котлет, пудингів і тефтелькою. Овочеве пюре все частіше замінюють на терті сирі овочі і фрукти (яблука, морква, натерті на тертці). Сир повинен бути в щоденному меню малюка, але в обмеженій кількості, тим більше, якщо дитина активно п'є кефір і молоко. Справа в тому, що надлишок кальцію так само шкідливий, як і його недолік.

Масло вершкове, як і рослинну, додають в овочеві пюре і каші не більше 2-х чайних ложок в день. Якщо узагальнити, то в режим харчування необхідно включати основні продукти в наступних кількостях:

  • риба — 20-30 гр на тиждень;
  • сир — 50 гр в день;
  • жовток — половина щодня;
  • фруктове пюре — 50 мл на день;
  • каша — від 150 до 180 гр в день;
  • м'ясо — близько 70 гр на добу.
Меню дитини в 10 місяців, режим харчування, раціон, прикорм і рецепти страв

Нові кулінарні шедеври

Поповнювати меню новими стравами коштує від місяця до місяця, адже, знайомлячи дитину з чимось новим, ви робите його харчування різноманітним і корисним. На 10-му місяці в раціон додають нові для дитини продукти.

Вермішель. Для діток, які тільки знайомлять з даним продуктом, вибирають спеціальну, дрібну, у вигляді зірочок, чи літер. З неї готують молочний суп або дають в якості окремого страви, попередньо відваривши. Не варто в цьому віці поєднувати макаронні вироби з м'ясними, так як для маленького організму буде важко переварити багатокомпонентне блюдо.

Вермішель — хороший джерело вуглеводів, таких необхідних маленькому непосиді для поповнення енергетичних запасів. Однак захоплюватися такою продукцією не можна. Її пропонують не більше 2-х разів на тиждень, а дітям, схильним до запорів, взагалі потрібно почекати з введенням макаронів.

Пудинги. Улюбленим видом їжі для дітей стає пудинг. Інгредієнти для його приготування використовуються найрізноманітніші. Він може виступати як в ролі основного страви (м'ясні, рибні пудинги), так і в ролі десерту (сирний, ягідний). Особливістю цього англійської ласощі є його ніжна консистенція за рахунок вмісту молока і яєць. Тому він входить в раціон харчування дітей до року. Рецепти та приклади цієї страви в його різному виконанні можна знайти в інтернеті та в кінці статті.

Кисільні береги. Кисіль, незважаючи на те, що відноситься до десертів, цілком може замінити одне грудне годування. Він ситний, містить в собі вітаміни, а його в'язка структура благотворно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту, буквально обволікаючи стінки шлунка.

Меню дитини в 10 місяців, режим харчування, раціон, прикорм і рецепти страв Не забувайте додавати в раціон корисний кисіль

Можливо, місяцем раніше ви вже познайомили малечу зі смаком киселя. Тоді саме час дегустувати різні його види: журавлинний, смородиновий, вишневий та ін. Плодово-ягідні киселі рекомендують варити на картопляному крохмалі, в той час як для молочного більше підходить кукурудзяний крохмаль.

Як боротися з поганим апетитом

Нерідко батьки стикаються з проблемою втрати апетиту саме в цьому віці. Причин того, що дитина погано їсть, може бути декілька, від порушень у травленні, до банальної псування апетиту «смачними» перекусами типу коржиків та бубликів. Іноді проблеми носять тимчасовий характер. Куди складніше, коли дитина постійно відмовляється від пропонованої їжі.

Спочатку необхідно зрозуміти, що бажання поїсти виникає у людини тоді, коли сталася повна евакуація попередньої порції їжі з шлунку. Зазвичай у дітей це відбувається через 3-4 години після годівлі, але у малюків зі зниженим апетитом активність травних соків зменшена, і на перетравлення порції йде більше часу.

Меню дитини в 10 місяців, режим харчування, раціон, прикорм і рецепти страв Якщо дитина погано їсть, проаналізуйте причину відмови

Іноді необхідна корекція не тільки харчування, що включає особливий підхід до вибору страви, але і ферментів, які допомагають підшлунковій залозі справлятися зі своїми функціями. Ми не будемо вдаватися в подробиці медикаментозного лікування. Це компетенція лікарів. Зупинимося на тих ситуаціях, коли допомогти дитині під силу кожній мамі.

Радимо почитати:Меню дитини в 10 місяців, режим харчування, раціон, прикорм і рецепти стравгрудного Годування дитини по місяцях
  1. Погано їсть вранці. Так нерідко трапляється, коли дитину намагаються нагодувати відразу після пробудження. Дайте йому час прийти в себе: одягтися, вмитися, трохи пограти. Якщо сніданок відкладається, обід теж переноситься на більш пізній час.
  2. Грудне вигодовування і прикорм. Є діти, які потребують мамині груди постійно, кожні півгодини прикладаючись на кілька хвилин. Молоко в цьому віці не може покрити всі потреби зростаючого організму, а ось перебити апетит — цілком. Проблема, швидше, психологічна, і доведеться вчитися не давати груди за першим покликом. Терпляче пояснюйте дитині, що їсти мамине молочко він буде, наприклад, перед сном, що його зараз мало, одягайтеся так, щоб не було легкого доступу до грудей.
  3. Не хоче жувати. Звикнувши до протертої їжі, карапуз навідріз може відмовлятися пережовувати подрібнену або вимагати улюблені продукти. Він вже хороший психолог і знає, як домогтися свого (про розвиток 10-місячного малюка читайте тут). Ця проблема вирішується педагогічним шляхом. При відмові від запропонованої їжі почекайте до наступного годування 3 години, не даючи в проміжку нічого, крім пиття. Дитина, трохи поголодувати, не помре, але навчиться простий і важливої істини: будь-яку їжу потрібно цінувати.
  4. Відмова від їжі влітку. Причина цілком обґрунтована, адже у спеку вироблення шлункових соків знижується, і навіть дорослим не хочеться їсти. Спробуйте змінити режим харчування і включайте в меню легкі продукти: на обід — сирок чи йогурт, легку кашу, а у другій половині дня після сну — більш ситні страви.
Меню дитини в 10 місяців, режим харчування, раціон, прикорм і рецепти страв Постарайтеся прийом їжі перетворювати на свято

Не намагайтеся годувати насильно, не кричіть на дитину, якщо він погано їсть. Завжди намагайтеся аналізувати причину відмови. Під час хвороби думайте не про те, що приготувати, а про те, як напоїти. Надавайте страв апетитний вигляд. Красива посуд і продумана сервіровка будуть сприяти інтересу дитини до їжі.

Поповнюємо кулінарну книгу

Думаючи, чим годувати дитину в 10 місяців, мами шукають рецепти, які підходять за віком. Пропонуємо декілька можливих варіантів.

Морквяно-сирна запіканка

2 середні морквини, по 3 ст. л. манки і цукру, 250 гр сиру, 2 ложки вершкового масла, 2 яйця, 1 склянку молока.

Моркву натираємо на тертці, заливаємо молоком, кладемо масло і тушкуємо близько 20-ти хвилин, час від часу помішуючи. При бажанні морква додатково пюрируется в блендері. Сир добре розтирається, додається до моркви разом з манкою, цукром і збитими яйцями. Все перемішуємо. Викладаємо масу в змащену форму і ставимо в розігріту духовку (180 ° с) приблизно на 30 хвилин.

М'ясної пудинг

200 гр телятини, 2 великі ложки манки, 3 ложки молока, яйце.

Телятину прокручуємо на м'ясорубці 2 рази, додаємо інші інгредієнти (з яйця — тільки жовток). Окремо збиваємо білок і акуратно вмішуємо його в суміш. Вміст викладаємо у змащену форму і готуємо на пару близько години.

Схожі статті: